Välkommen till Jens och Anetas vinblogg!!! Vi tänkte testa att göra vin på allt möjligt som vi hittar hemma och i naturen och skriva om det!! Lära oss av våra egna misstag etc. Gött va?

Friday, May 25, 2018

RABARBERVIN update nummer 4

Nu jävlar är vi igång! Vi börjar med att hälla ner alla 7 kg rabarber i hinken

sen kokar vi upp vatten och löser upp 6 kg socker i köket och ba öser ner i hinken

Fyll upp till 20-22 liter med kallt vatten (jag körde 22 tyckte konsistensen blev bäst. En gång gjorde vi äppelvin då blev det konstigt och äckligt och smakade salt???? när det var för mycket frukt och för lite vatten)

Sen såg allt ut såhär! Ner med jästen bara och rör om! Vattnet får inte vara för varmt för då dör jästen. Obs hygien är A och O!!!


Nu står det inne på en liten toalett på nedervåningen. Viktigt är att den står någorlunda mörkt torrt och där det är jämn temperatur. Alltså typ inte där folk duschar. En garderob eller så funkar bra.

På med locket och vattenlåset. Om allt går vägen så bubblar det inom några dagar!

Och! Mina föräldrar hade minsann en hydrometer!!! En asdyr askomplicerad som de fått av någon fancy pantsy familj någon jämn födelsedag typ när pappa fyllde 50. Aneta har en sån där vanlig som brukar säljas i vinaffärer. Den ska obs inte användas som en vanlig termometer beginner mistake. En hydrometer mäter densiteten så låt den bara flyta rakt upp och ner på ytan och läs av värdet där vattenytan är. Easy peasy.

Den här superhydrometern jag hade nu var fett weird men smart. Man bara häller i vinblandningen och sen vänder man den upp och ner tjoff och läser av värdet när den stabiliserar sig.

Minus 4 blev det! För att räkna ut alkoholvärdet behöver vi densiteten före och efter jäsning!
Hur man räknar kör jag en genomgång på när det blir dags! #gymnasiekemiA.

No comments:

Post a Comment