Vi har utgått från recept ur HiSAB:s jässats, som vi köpte på Ekohallen i Malmö.
Recept :
6 kg fläderbär
4 st citroner (vi hade bara 3st)
6 kg socker
Först plockade vi av bären från stjälkarna, det tog tid, sååååå lång tid. Först satt vi utomhus men tålamodet tog slut, vi hann se två avsnitt av Doobidoo innan bären var klara. Våra händer gjorde ont, sved och var röda.
Ungefär så här långt kom vi innan jag tröttnade, men Jens höll humöret uppe i 10 minuter till. Kastrullen på bilden rymmer 5 liter och vi skulle ha 6 kg, vad väger en liter bär?
Vi valde att ha med de mörkaste bären i vinet, de som var mogna alltså. Källa på att det är så en ska göra? Jo känsla.
Sedan mosade vi bären för hand, och det såg ganska så exakt ut som blod.
Vi löste hälften av sockret (alltså 2,5 kg) i cirka 5 liter vatten. Hällde bärmoset och sockerlagen i jäshinken. Sedan fyllde vi upp till 20 liter och tillsatte vinjäst.
Jens mätte ochelvikten vilken var 65 (tror vi).
Jens mätte ochelvikten vilken var 65 (tror vi).
Nu ska blandningen stå i 4 dagar, den 22/9 är det dags att sila bort bären.
// Aneta
No comments:
Post a Comment