Välkommen till Jens och Anetas vinblogg!!! Vi tänkte testa att göra vin på allt möjligt som vi hittar hemma och i naturen och skriva om det!! Lära oss av våra egna misstag etc. Gött va?

Monday, September 12, 2016

Plommonvin - Det första lyckade vinet (visuellt i alla fall)

I Augusti började vi att göra ett plommonvin gjort på Jens mormors plommon, att plocka plommon tar längre tid än vad en tror.

Vi utgick från recept och bryggplan ur Hedgerow wine kit


Vinet fick en vacker rosa färg 


Recept: 
Plommon 10 kg plommon (mosade utan kärnor)
6 kg socker

Vi följde detta recept och bryggplan till punkt och pricka. Vi mosade plommonen med våra händer, vi fick russinfingrar och åt en hel del plommon under kvällens gång.

 Detta är första gången som vi lyckats få ett vin klart, alltså utan att bottensatsen flutit upp.

 Detta har vi lyckats med genom att det stod mycket tydligt i receptet på punkt 10  att "VARNING: Försök INTE skaka ur kolsyra i detta läge. Om du gör det misstaget kan klarningen ta mycket lång tid.". Något som vi tidigare gjort.

Bottensatsen la sig som en hinna i botten och det blev enkelt att tappa om vinet utan att få med den över i flaskorna.   Visst ser den äcklig ut? Tänk så mycket bottensats vi fått i oss tidigare ...

Plommonvinet blev klart den 12 September och ligger nu på lagring, då vi hört att vin bör lagras. Men vi är inte så fina i kanten så det blir nog till att korka upp en flaska de närmsta veckorna.


No comments:

Post a Comment