Välkommen till Jens och Anetas vinblogg!!! Vi tänkte testa att göra vin på allt möjligt som vi hittar hemma och i naturen och skriva om det!! Lära oss av våra egna misstag etc. Gött va?

Sunday, September 18, 2016

Äpplevin - dag 1

Vi bestämde oss för att åka ut till min (Jens) mormor och plocka äpplen, för att få igång ett äppelvin medan de fortfarande är fräscha. Hon har en trädgård i centrala Malmö. Det är ju absolut ingen omöjlighet att hitta frukt, även i Storstäder, om man vet var man ska leta. Finns ju även Facebook-grupper och liknande där människor delar med sig av frukt. Glöm inte att ge tillbaka en vinflaska som tack bara.

Det fanns lite olika äpplen att välja mellan i trädgården. Vilka äpplen som är bäst vet man väl inte förrän man provar, men vi hade en tanke om att syrligare är bättre. #känslomänniskor. Därför valde vi äppelsorten Cox Orange denna gången. Sorten har även  en liten smak av apelsin, så det blir ju spännande att se om apelsinsmaken också ger sig till känna sen i vinet. 

Det bästa sättet att få ner äpplen från trädet var faktiskt att skaka det. En gammal beprövad metod som tydligen använts generationer tillbaka i Anetas familj. Inte i min dock konstigt nog.





25 liter äpplen blev det iallafall till slut, som vi plockade direkt ner i jäshinken där det redan stod ett litermått. Hur mycket 25 liter äpplen motsvarar i Kg, visste vi inte riktigt, men jag resonerade att det var lite mindre än ett kilo äpplen per liter, och enligt receptet behövde vi ungefär 18 kg. 


I morgon börjar vi med själva vintillverkningen.

Update: Jag googlade nu! Enligt en kille på internet motsvarar en liter hela äpplen, ungefär 0,8 kg äpplen. Detta gav oss isåfall 0,8*25= 20 kg äpplen. Så det var ju ganska bra gissat.

// Jens




No comments:

Post a Comment