Välkommen till Jens och Anetas vinblogg!!! Vi tänkte testa att göra vin på allt möjligt som vi hittar hemma och i naturen och skriva om det!! Lära oss av våra egna misstag etc. Gött va?

Monday, September 19, 2016

Äpplevin- Dag 2, in the making

När äpplena och rönnbären blivit plockade är det dags för det riktiga arbetet, nämligen rensa, mosa och tärna.


På bilden ser ni ett försökt till ett stilleben samt Jens


Recept: 
13 kg Äpplen (I detta fall Cox´s orange)
1  kg Rönnbär 
5  kg socker  
5 Kanelstänger 



Eftersom vi inte använder oss av en våg så har vi troligen haft i för många äpplen, 12-13 kg stod det i receptet samt 1 kg rönnbär.
Vi har använt av oss jässatsen Better Brew- Hedgrow Wine Kit inköpt hos Essensspecialisten i Malmö. Vi har modifierat receptet lite jämfört med som ingår i jässatsen och ersatt nyponen med 1 kg rönnbär. Vi tillsatte även kanelstäger (som vi i efterhand läste på internet att vi inte borde ha gjort i denna del av processen... spänningen stiger).  

Vi började med att tvätta äpplen och rönnbär.
Sedan plockade vi av rönnbären från kvistarna och mosade dom (först med mixer men sen tyckte jag att dom blev för mosade så då mosade jag dom med händerna). 
Vi (mest Jens) tärnade sedan äpplen med skal och kärnhus kvar, när spannen såg lite för full ut så beslutade vi oss för att det inte rimligtvis kan vara mindre än 12 kg. 
Vi blandade äpplen, rönnbär och kanel i jäshinken.
Sedan löste vi allt sockret i typ 10 liter vatten (kanske snarare 13 liter vatten men min kastrull är lite missanpassad till vin). 




Vi tillsatte sedan enzym, blandade, fyllde upp så mycket vi kunde (stod till 23 liter i receptet). Orkade inte vänta då en inte behöver vänta i andra recept så vi tillsatte även vinjäst, citronsyra och betonit. Dock viktigt att vattnet inte är över 30 grader när en tillsätter det!

Jens mätte Ochelvikten (vi vet aldrig riktigt när en ska göra det) men den visade på 110.  
Vi satte på lock, satte i jäsrör och bar ut den tunga tunga tunga spannen ut i vardagsrummet.    

Enligt receptet ska vi nu vänta i 2-3 veckor på att vinet ska jäsa.
Nu en dag senare så puttrar det på fint i jäsröret.

// Aneta  
  

No comments:

Post a Comment